onsdag 1 oktober 2008

Att lära sig av andra

Ett sätt att lära sig något är att studera andra som har lyckats för att sedan lära sig av dem. Vill du gå ner i vikt sök upp någon som har gått ner i vikt och lär dig av den personen. Har du ätit den mest fantastiska äppelkaka någonsin och vill lära dig att baka en likadan har du två olika alternativ. Du kan gissa ingredienserna och försöka dig fram tills du lyckas eller du kan fråga den som har bakat den efter receptet. Har du receptet blir det sedan enkelt att kopiera detta för en lika god äppelkaka. Vill du lära dig något leta upp någon som har gått igenom samma som du och fråga efter hans "recept" för att sedan göra samma sak. Framgång lämnar fotspår och genom att studera framgångsrika människor kan vi kopiera deras handlingar för att nå samma resultat.

Många gurus har studerat framgångsrika människor för att lära sig hur de har blivit framgångsrika och lärt sig av deras tekniker för att sedan föra det vidare i böcker och seminarium. Men vad är framgång? Är det att bygga upp ett framgångsrikt företag och bli mångmiljonär eller är den person framgångsfull som lever ett så långt och lyckligt liv som möjligt?

Jag skulle med detta i åtanke vilja göra två projekt:

Ett är att åka runt i världen till fattiga länder och söka upp de som är lyckligast av dessa människor för att sedan lära sig av dessa. Hur kan den som är riktigt fattig göra för att fortfarande vara lycklig?

Det andra projekt som jag skulle vilja göra är att resa jorden runt och intervjua sådana som levt väldigt länge. Alla som är över 100 eller 110 år. Hur har det levt sina liv? Vad har det gjort dagligen för att leva längre en genomsnittet? Hur har det tränat? Hur har det ätit?

Så stöter du på någon som verkar nöjd med sitt liv fråga hur han gör och lär dig av honom. Framgång handlar inte alltid om att bli en ny Bill Gates eller Steve Jobs utan att leva ett långt och lyckligt liv.

Jag återkommer och berättar när jag har börjat med detta projekt. Vill du vara med och sponsra projektet så kontakta mig.

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag tycker alltid att det är intressant att tänka på att trots all utveckling vi haft sedan, säg 1700-talet, så blir vi aldrig lyckligare. Vi blir friskare, men mer oroliga för hälsan. Vi blir mer självgående, men ensammare.

Så länge man inte går hungrig så är det skitsamma hur mkt pengar man har. Det är alltid människorna omkring en som gör en lycklig.

"Hellre äta gröt tillsammans än oxfilé ensam" - Tillsammans