torsdag 4 september 2008

Mobil telefon för personlig utveckling

På vilka andra sätt kan man använda sin mobil telefon för personlig utveckling?

Nedan följer ett av många:

Jag är personligen en ganska tankspridd person med mycket saker som snurrar runt i huvudet. Jag har en tendens att glömma av saker som sedan kommer tillbaka vid andra tillfällen och då kan det ibland bli för sent. Nu använder jag min mobil telefon som min personliga assistent. Så fort en ide, något jag måste göra, något jag måste komma ihåg mm kommer upp i huvudet plockar jag fram min mobiltelefon och lägger in det under min att göra lista.

Många gurus som pratar om time management pratar om vikten av listor. Så fort något poppar upp skriv ner det på en att göra lista. Då de allra flesta har med sig sin mobil telefon vid dom flesta tillfällen är det ett utmärkt verktyg för att göra en lista. Genom att skriva ner dina att göra saker på en lista så slutar dom att snurra runt i ditt huvud. Många gurus inom time management brukar dela in uppgifter i fyra kategorier.

Kategori 1: Inte bråttom / inte viktigt - dessa saker är sånt som inte påverkar ditt jobb eller liv i någon riktning och bör undvikas, göras efter viktigare saker är gjorda eller göras av någon annan.

Kategori 2: Bråttom / inte viktigt - dessa saker kan vara riktigt irriterande och bör outsourcas och delegeras så mycket som möjligt eller göras efter alla uppgifter i kategori 3 är gjorda.

Kategori 3: Bråttom / viktigt – dagliga arbetsuppgifter som är viktiga för resultat, viktiga saker i dit privata liv som måste klaras av. Denna kategori är väldigt viktigt att beta av snabbt. Skriv ner alla saker som är bråttom och viktiga. Prioritera sedan dessa och beta av listan så snabbt som möjligt. När detta är klart kan du fokusera på kategori 1 (kolla din Facebook, läsa senaste skvallret etc etc) eller kategori 4 som är den viktigaste över en lägre period.

Kategori 4: Inte bråttom / viktigt – Saker som faller inom denna kategori kan vara fysisk träning eller utbildning. Din träning är det inte bråttom med idag men om du missköter detta över en längre period kommer den till slut att hamna inom kategori 3 när du börjar få problem med hälsan. Hemligheten är alltså att beta av de andra kategorierna så snabbt som möjligt så att du kan fokusera på sånt som är viktigt över en längre period.

Så i din att göra lista i din mobil telefon skriver du ner alla dina kategori 3 och kategori 4 uppgifter så snart dom ploppar upp. Du kanske sitter på toaletten när något plötsligt poppar upp som du kom på att du måste göra. Eftersom du antagligen inte kan ta itu med uppgiften sittandes på dass så hamnar det på att göra listan i din mobil telefon.

Den största fördelen med detta är att du kan släppa alla onödiga tankar som snurrar runt i dit huvud och fokusera på viktigare saker. Som Brian Tracy säger: du blir vad du tänker oftast. Med alla saker som snurrar runt i huvudet nerskrivna kan du släppa dessa och istället fylla dina tankar med positiva saker som fokusera på dina mål eller vad du är tacksam för. Kom ihåg framgångsrika människor tänker på vad de vill uppnå och hur de kan uppnå det medan olyckliga människor tänker och pratar om vad de inte vill. De pratar om sina problem det har och vilkas fel det är. Framgångsrika människor tänker och fokuserar på deras målsättningar.

Genom att skriva ner dina uppgifter så fort de ploppar upp tömmer du ditt ram minne och får mera tid över att fundera på vad som är viktigt i livet. Fundera på vad du vill uppnå och hur du kan uppnå det istället för att fundera på din inköps lista på Coop.

Oskar

Någon tanke om detta? Har du något annat tips om hur man kan använda sin mobiltelefon för personlig utveckling? Kommentera nedan för fortsatt diskussion.

Inga kommentarer: